
İÇİNDEKİLER
Düşeyara Formülü Nasıl Kullanılır
Bir tablo veya aralıktaki öğeleri satıra göre bulmanız gerektiğinde DÜŞEYARA’yı kullanılır. İngilizcesi Vlookup ‘tır.
Düşeyara formülü yazma
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler:
=DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Nasıl başlanır
DÜŞEYARA söz dizimini oluşturmak için dört ayrı bilgiye ihtiyacınız vardır:
- Arama değeri olarak da adlandırılan, aramak istediğiniz değer. Hangi değeri arıyorsunuz? Bu, aranan değerdir. Excel, arama tablosunun en solundaki sütunda bu değerle eşleşen bir değer bulmayı deneyecektir.
- Arama değerinin yer aldığı aralık. DÜŞEYARA işlevinin düzgün çalışması için, arama değeri her zaman aralıktaki ilk sütunda olmalıdır. Nerede arama yapmak istiyorsunuz? Bu, arama tablosudur. DÜŞEYARA formülünüzü kopyalamayı planlıyorsanız, aralığı “kilitlemek” için mutlak başvurulardan yararlanın veya adlandırılmış aralık kullanın. Örneğin, arama değeriniz C2 hücresindeyse aralığınız C ile başlamalıdır.
- Aralıkta, dönüş değerini içeren sütunun numarası. Kaçıncı sütun arama sonucunu içeriyor? İlk sütundan 1 ile başlayarak sayın ve bu numaranın kaç olması gerektiğini bulun. Örneğin, arama tablonuz A sütunundan başlıyorsa ve arama sonucu C sütununda yer alıyorsa, sütun_indis_sayısı bağımsız değişkeni 3 olacaktır.
- İsteğe bağlı olarak, dönüş değerine yönelik yaklaşık bir eşleşme elde etmek için DOĞRU, tam eşleşme elde etmek için YANLIŞ değerini belirtebilirsiniz. Hiçbir şey belirtmezseniz, varsayılan değer her zaman için DOĞRU veya yaklaşık eşleşme olur.Yanlış=tam eşleşme (YANLIŞ veya 0 girin)
Doğru=yaklaşık eşleşme (DOĞRU veya 1 girin)

Düşeyara ne zaman kullanılır?
Düşeyara formülü neden çalışmaz?
Sorun: Arama sütunu artan düzende sıralanmamış
Bağımsız range_lookup DOĞRU olarak ayarlanmışsa ve arama sütunlardan biri artan (A-Z) düzende sıralanmazsa, sütun sayısı/A #N hatayı alırsınız. Çözüm: Tam eşleşme aramak için DÜŞEYARA işlevini değiştirin.
Düşeyara neden hata verir?
Ne zaman DOĞRU – Yaklaşık Eşleşmeyi kullanmalıyız?
- tablo_dizisi alanındaki verilerimiz sıralıysa DOĞRU – Yaklaşık Eşleşmeyi kullanabiliriz.
- Sayısal bir değer arıyorsak ve onunla eşleşen bir sayı varsa, veya eşleşen bir sayı yoksa ona en yakın tabandaki sayıyı getirmek için de kullanabiliriz.
EN GÜNCEL KAP HABERLERİNE https://www.kap.org.tr/tr/ULAŞABİLİRSİNİZ…